Auto op de zaak of niet? 

Auto op de zaak of niet?

Als u de auto op de zaak zet (in fiscale zin – lees op balans van de eenmanszaak, VOF of maatschap) kunt u de autokosten (waaronder de kosten van brandstof, verzekeringen, onderhoud en reparaties en de motorrijtuigenbelasting) van uw winst aftrekken. Daarnaast kunt u de BTW begrepen in deze kosten als voorbelasting aanmerken en kunt u afschrijven op de auto. 

Een auto op de zaak drukt dus de winst en zorgt ervoor dat u de BTW in de autokosten terug kunt vragen.

Tegenover deze voordelen staat het nadeel van de bijtelling. Deze bijtelling houdt in dat u afhankelijk van de bijtellingscategorie die voor uw auto geldt 22% of 8% van de cataloguswaarde van uw auto bij uw inkomen op moet tellen.

De bijtelling blijft alleen achterwege als u aan de hand van een sluitende kilometeradministratie aan kunt tonen dat u met de auto minder dan 500 privékilometers heeft gereden.

Indien de werkelijke autokosten van de auto lager zijn dan te op grond van bovenstaande te plegen bijtelling dan wordt de bijtelling gemaximeerd op een bedrag gelijk aan de werkelijke autokosten. Deze regeling geldt alleen voor eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen.

Ook in de omzetbelasting (BTW) geldt een correctie voor het privégebruik van auto. Deze vindt plaats in de vorm van een correctie van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto (inclusief BTW en BPM). Deze afdracht vindt plaats op de laatste BTW-aangifte van het jaar.

Als de BTW in de aanschafprijs van de auto niet is teruggevraagd bedraagt de correctie 1,5%.

Meer informatie nodig? Neem contact op met Wegwijs Administratie Den Haag

Auto op de zaak of niet? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven